Het ontstaan van de Eerste Velpse Modelbouw Club

De Eerste Velpese Modelbouw Club (EVMC) is omstreeks 1973 ontstaan met de oprichting van een modelbouwclub in het buurthuis “de Boerderij” in Velp-Zuid. In eerste instantie waren de leden van de club voornamelijk bezig met modelvliegtuigen onder begeleiding van een kundig mentor: de heer Teunissen van vliegclub Apeldoorn. De club was in die jaren ook aangesloten bij de Federatie van Nederlandse Luchtvaartclubs (FLN). Deze federatie organiseerde jaarlijks een vliegtuigkamp. Vliegen vindt volgens jarenlange traditie op het Rozendaalse veld plaats met modellen zonder brandstofmotor. Voor brandstofvliegtuigen was ook toen de club aangewezen op velden van de Apeldoornse en Zutphense clubs in augustus 1979 op de heide in Apeldoorn.

Eind 70’er jaren kwamen ook de modelauto’s erbij. Het werd de leden door klachten over geluidsoverlast steeds moeilijker gemaakt om op de heide bij de brandtoren te mogen vliegen met modelbouw motorvliegtuigen. In die jaren werd ook met modelbouwboten gevaren. De vijvers nabij het circuit Velperbroek en het Apeldoorns kanaal in Apeldoorn was een vertrouwd terrein voor de leden van de club. Vanuit het buurthuis werd vervolgens aangedrongen dat de modelbouwclub maar eens zelfstandig moest worden. Er werd een eigen locatie gevonden in het verenigingsgebouw aan de Kerkallee 78 in Velp. Dit was een oud schoolgebouw dat verhuurd werd aan diverse verengingen. Elke vrijdagavond was er (toen al!!) een clubavond. Als een van de activiteiten van het buurthuis De Brug aan de Willemstraat 11a te Velp kwam in 1978 de modelbouw in Velp van de grond. Op een gegeven moment was er zoveel belangstelling dat besloten werd een vereniging op te richten. In januari 1980 werd de EVMC per notariële akte opgericht. Per 4 januari 1980 is de oprichtingsakte van de Eerste Velpse Modelbouw Club officieel bij notaris Withaar te Velp ondertekend. De initiatiefnemer en oprichter van de club, de heer Henny van Woerkom was echter op dat moment nog geen 21 jaar en mocht om die reden niet tekenen. Door aansluiting met de FNL, de Federatie van Nedelandse Luchtvaartclubs in Gelderland kunnen leden nu deelnemen aan regionale wedstrijden. Via de gemeente heeft de EVMC tijdelijk huisvesting gekregen in het voormalig onderkomen van de gemeentelijke sociale dienst aan de Kastanjelaan 13 te Velp.

Citaat uit krantenartikel in 1980: “Dit is het embleem van de zojuist in Velp opgerichte EVMC, de Eerste Velpse Modelbouw Club”. Doel van het gezelschap is het doen bevorderen van de modelbouwsport voor Velp en omgeving.De club telt momenteel 30 leden en aspirant leden. Men heeft grote plannen. Er zullen vele tentoonstellingen, demonstraties en wedstrijden worden gehouden. En uiteraard zijn er instructie- en bouwbijeenkomsten…”